onsdag 11 april 2007

Forsta steget avklarat

Idag gick jag till DMV, amerikanska Vägverket, för att skriva teoriprovet för mitt körkort. Long Beach är större än jag trodde. Det tog 2,5 timme att gå dit. Det såg mindre ut på kartan.

Under tiden hann jag se lite mer av staden, och konstatera att den ser ganska likadan ut överallt. Long Beach (och, misstänker jag, alla andra amerikanska städer) har tyvärr inte särskilt spännande arkitektur. Alla hus utom skyskraporna är ungefär jämnhöga, fyrkantiga rätblock. Industri och boende blandas hejvilt. Man kan t.o.m. få se oljepumpar stå och veva inne i någons trädgård.

Jag tar tillbaka det jag sagt tidigare om att man kan gå överallt; det kan man inte. Plötsligt, när man minst anar det, tar trottoaren slut. Och vart är det egentligen meningen att jag ska ta vägen här?


Nåja, väl framme vid DMV fick jag gå igenom en synundersökning. Det såg ut exakt som i Simpsons, där Marges systrar jobbar ni vet. En man bakom en disk med skottsäkert glas bad mig att läsa den understa av några rader bokstäver. Sen fick jag skriva själva teoriprovet. Här är ett smakprov av vad man måste veta för att få köra bil i Kalifornien:

1. När du kör genom ett vägarbetsområde bör du:

a. Sakta ner för att titta på när de jobbar
b. Minska avståndet till bilen framför
c. Köra försiktigt och inte "rubberneck", d.v.s. stanna av nyfikenhet

2. Du måste alltid använda säkerhetsbälte:

a. Såvida inte bilen är tillverkad före 1978
b. Såvida du inte befinner dig i en limousin
c. I en bil som är utrustad med säkerhetsbälte

Och så min personliga favorit:

3. Du närmar dig ett backkrön och kan inte se vägen på andra sidan. Du bör:

a. Stanna vid sidan av vägen och vänta på hjälp från polisen
b. Slå på helljuset och tuta
c. Sakta ner och vara beredd att stanna

Jag kan härmed bekräfta ryktet att det är skrämmande, töntigt enkelt att få körkort i USA. Dessutom är det billigt; för $27 får jag tre försök på teoriprovet och tre på uppkörningen (fast med en extraavgift på $6 för varje nytt försök). Ett annat skrämmande faktum är att man kan ta körkort när man är 16, om man har en underskrift från sina föräldrar.

Annars är det inte så mycket som skiljer de amerikanska trafiklagarna från de svenska. Man får svänga höger mot rött ljus, och det finns fem (5) olika färger på trottoarkanten, som betyder olika saker. Och det är explicit förbjudet, vilket upprepas väldigt ofta i The California Driver Handbook, att stanna och titta på vägarbeten, olyckor och dylikt. Det är även i lag förbjudet att följa efter ett utryckningsfordon som har sirenerna påslagna. Amerikanarna verkar vara ett nyfiket folk.

Nu är jag alltså redo att börja övningsköra! (Här får man inte göra det förrän man har klarat teoriprovet. I gengäld får vem som helst som har ett körkort och är över 18 vara handledare.) Önska mig lycka till. Tar jag mig levande ur det här så kommer jag aldrig mer att noja över att köra bil i Sverige.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Gräsmattan funkar väl? Trottoarer är för amatörer. Blir värre dock för cyklister som mig, man får väl ut och trängas med bilarna antar jag. Med livet som insats givetvis.

Känns nästan som jag skulle vilja testa, om jag nångång kom till USA, att spontant spatsera in på en DMW och skriva teoriprov sådär on the fly och sen köra upp och se om jag kan få ett amerikanskt körkort utan att ens varken ha eller ha försökt få ett i Sverige. Nåt säger mig nästan att åtskilliga arkadspel och Skutskär tur och retur en gång räcker som erfarenhet för att få godkänt. Nästan iallafall... Fast man behöver nog ett SSN då så kanske inte går.

Sanna sa...

Du får inte cykla på trottoaren. Varken här eller i Sverige. :P

De varnade oss på universitetet för att bli för kaxiga och gå och skriva teoriprovet utan att plugga. Det är väl sånt de måste säga.

Det återstår att se om uppkörningen är lika enkel. Jag har redan fått lite förhandsinformation... Men den godbiten spar jag till senare.

Anonym sa...

Den såg ju så bred ut och hade till och med en liten rampgrej så givetvis tänkte jag att man kunde cykla där. Men ingen fara, kan cykla på vägen. Om inget annat så är det en sak som alla som läser Lund lär sig, hur man bäst slåss med bilarna på gatan som cyklist.

Sanna sa...

Jepp. Och alla som cyklar nedför Odengatan varje morgon...

Adroable Anna sa...

Hej,
Ar utbytesstudent i SD och tycker det ar hur kul som helst att lasa dina upplevelser. :)
Men att fa korkort vid 16 ar ratt sent, sett med SD-ogon. Har kan man skaffa korkort vid 14 och det kostar bara $8 att ta teori provet 3 ganger (vilket for ovrigt var hur latt som helst, laste boken en gang och fick 100%) Jag ar livradd varje gang nagon av mina vanner skjutsar mig till stallen, men det ar ju (tyvarr) det enda sattet att ta sig runt har. Tror att det finns en buss, men fragan ar ju da nar och vart den gar! :)

Sanna sa...

14? 14?!

Jepp, känner igen det där med bussen. De är ju inte så mycket för kollektivtrafik här... Inte konstigt att Bush vägrar skriva under Kyotoprotokollet. Varje amerikanare med självaktning ska ha en fet SUV.

Anonym sa...

och en fet röv.

Anonym sa...

Vad är SD?

Verkar som att jag ska åka till USA och ta körkort, för i Sverige lär det aldirg bli av......

Sanna sa...

SD = South Dakota.

Kom igen Emma, slacka inte av nu. Jag har ju t.o.m. åkt med dig. :)